Ikke alle kameler kan svelges. Denne kamelen får du spise selv Rune Bjerke, for dette fortjener ikke Norske Grùndere!

Ikke alle kameler kan svelges. 

Jeg er kraftig provosert å har vært det siden jeg leste innlegget til tidligere konsernsjef i DNB, Rune Bjerke.

Jeg har fulgt Bjerke i lang tid i Sosiale medier da jeg syns han er inspirerende, samt har en personlighet som er lett å like. Jeg liker han faktisk så godt at jeg inviterte han på kaffe. Jeg mottok et hyggelig svar og min kaffe med Rune har jeg tilgode. Når du liker et menneske svært godt så har man en litt lavere terskel for å svelge en kamel eller styre unna den rosa elefanten i rommet. Denne kamelen klarte jeg ikke å svelge til tross for at jeg har tygd på den i 7 måneder. Elefanten har fortsatt å spise og har vokst seg så stor at det ikke lengre er mulig å gå rundt den.

Sitat, Rune Bjerke: 

“Jeg hører iblant at vi har for få gründere i Norge. Det kan hende. For meg er det en vel så stor utfordring at vi har for få gründere som faktisk lykkes i Norge. I fjor ble det etablert 60.000 nye foretak her til lands. Over 150 hver dag. Men tall fra SSB viser at kun 27 prosent av nyetablerte foretak overlever de fem første årene. Halvparten er borte etter kun ett år.”

Profilert næringslivstopp med tillit.

Når høyt profilerte næringslivstopper går ut med informasjon i media så vil mange sluke dette rått. Informasjonen som Rune Bjerke viser til over er rett og slett feil og svært missvisende. DNB er kjent for å bygge under Norske grùndere så det er kanskje et smart trekk å svartmale fremtidsutsiktene til norske grùndere for så å selv ta hele kakefatet og spytte ut det som ikke smakte godt. Hva har DNB å tjene på å fortelle norske investore og banker at Grùndernorge er fortapt basert på missvisende informasjon?

Overlevelsesprosenten for Norske grùndere. 

SSB kategoriserer norske nyetablerte selskaper i følgende kategorier: AS, ASA, ANS/DA, ENK og NUF.

Her må vi først og fremst forstå forskjellen på en Grùnder kontra den overordnede betegnelsen, Selvstendig næringsdrivende.

Grùnder: en person som har tatt initativ til å starte et selskap eller en virksomhet, og som svarer for deler av, eller hele den risiko som er involvert i foretaket. Gründere har ofte en sterk tro på en idé eller en nytt teknologisk produkt/tjeneste, de har tro på at dette skal lykkes i markedet og er villig til å ta en betydelig grad av personlig, profesjonell eller finansiell risiko for å få realisert muligheten.

Selvstendig næringsdrivende er en person som ikke er ansatt i et firma eid av andre, men som livnærer seg på egen hånd. En selvstendig næringsdrivende i Norge kan være registrert med enkeltmannsforetak eller en annen organisasjonsform.

Det er pr idag 327 550 tusen mennesker som er registrert som selvstendig næringsdrivende. Dersom suksesstatistikken til norske grùnderbedrifter skal basere seg på resultatet og overlevelsesraten til alle som er registrert som selvstendig næringsdrivende i dette landet så ser fremtiden for Norske grùndere svært mørk ut. Hvor mange har vel ikke startet et selskap kun for å fakturere egen arbeidsinnnsats i samarbeid med en leverandør, kunde? Freelancere? 46% av alle foretak i Norge idag er ENK.

La oss ha dette klinkende klart!

De aller fleste som starter et ENK har ingen intensjon om å bli Norges neste store Grùnder! De har ikke engang en ide eller et produkt! De ønsker av ulike grunner å fakturere egne tjenester. Freelancere? All verdens nye bloggere som nå fakturere sine tjenester? Vi har nå over 200 000 bloggere i dette landet som forsøker å komme til det punktet at de kan fakturere norske selskaper for promotering. Et uendelig tall av mennesker ønsker å være fri, løsrive seg fra åtte til fire livet og styre egen arbeidshverdag. Dette tallet er økende, det trenger vi ingen statistikk for å se i rekrutteringsbransjen. Skal vi kanskje ta høyde for at samfunnnet er i endring i tillegg?

Et annet spennende moment som ikke blir kommentert i statistikken som Rune siterer er antall “sovende” selskaper. Her kan vi igjen kutte noen prosenter fra statistikken, for er det en ting jeg kan love deg Rune Bjerke så er det at norske grùnder ikke sover. Man har knapt tid til å få i seg næring!

Hva med lag og foreninger? Satser disse hardt på entreprenørskap? Er “medlemmer” av frivillighetsregisteret trukket ut? Hva med registeret for alternativ behandling? Renholdsregisteret? Register for bemanningsforetak?

Hvor mange av selskapene er registrert i MVA registeret? AA registeret eller enhetsregisteret? Er tallene basert på kun privatsektor eller også det offentlige? Hvor mange av disse prosentene du nevner avslutter selskapet sitt fordi de går over til fast jobb?

DNB varsler Grùnderboom.

DNB sin konserndirektør, Benedicte Schilbred varsler om “Grùnderboom” i første kvartal av 2019, opp 11% fra samme periode ifjor. Hun mener mer nysgjerrige investore som tør å satse på ny teknologi er grunnen.

For det første: Det var 17 000 nye bedrifter første kvartal 2019 ifølge min innsikt hos SSB. For det andre, tror hun virkelig at dette er 17 000 nye norske Grùndere med en drøm om å skape nye arbeidsplasser? Jeg nekter å tro at konserndirektøren ikke kjenner sine tall og forstår innholdet. Videre tar naturligvis DNB æren for økningen da det skyldes at fokus på entreprenørskap begynner å virke, samt at investorene er mer risikovillige. Man kan si mye fint om Norske investore, men at de er blitt veldig risikovillige syns jeg er å dra det litt langt. Jeg lurer på om Schilbred har vært ute med sin egen ide i investornorge og forsøkt å skaffe seg en investor? Grùnderboom, DNB

Hvorfor er det så viktig å formidle at innlegget til Rune Bjerke og informasjon fra DNB er missvisende?

Prøv å gjør et besøk hos en institusjonell investor eller søk om et bedriftslån dagen etter at Rune Bjerke har sagt til “bank og investornorge” at kun 27% av alle norske Grùndere overlever etter 5 år.

Slike utspill har en svært stor konsekvens for nettopp Norske Grùndere. Dette er ikke greit når de er basert på tall uten dybde! Hvem er det som er interessert i å lese om Norske grùndere fra DNB? Jo det er finansnorge. Det er nettopp denne gruppen Norske grùndere så sårt trenger for å virkelig få fart i seilene før de møter veggen av utmattelse og må kaste inn årene.

VIS RESPEKT! 

Norske Grùndere fortjener rett og slett ikke å få slengt disse tallene etter seg. Vis litt mer respekt og om ikke annet gå inn i materien for tallene av respekt for alle der ute som ofrer hus, familie, personlig økonomi, helse og hele livet sitt for å skape arbeidsplasser!

Når du kjære Norges største bank, avfeier en Grùnder på ett minutt, så vit at det har konsekvenser og at det har kostet å sitte der i møte med deg. Det er kanskje unødvendig og i tillegg prøve å få resten av Finansnorge mot vedkommende?

I følge Professor Torger Reve fra BI og forskningsprosjektet «The State of Norwegian Entrepreneurship» så er 2 av 3 nye arbeidsplasser skapt av nye bedrifter i Norge. Les artikkelen her

Denne artikkelen er et motsvar til følgende post: Rune Bjerke, DNB

Informasjon i dette innlegget er basert på utsagn fra tidligere konsernsjef i DNB, Rune Bjerke, Konserndirektør Benedicte Schilbred, tall fra SSB, BI professor ved strategi og entreprenørskap og forfatterens egne oppfatninger og erfaringer. Leseren anbefales å selv undersøke tall, informasjon og forskningsrapporten «The State of Norwegian Entrepreneurship» for å danne seg en egen oppfatning rundt tematikken. 
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg